Daging kambing kalau masak camni memang takda bau langsung bahkan sangat harum dengan rempah yg di masak garing. Anak2 Along ratah2 jer lauk ni & lepas tu komplen mama masak sikit sangat.
BAHAN2:
1 kg Daging Kambing (Lamb Shoulders) - potong saiz 2" persegi
2 sb Tpg Gandum
1 sb Serbuk Kunyit
1 sb Serbuk Kunyit
3 sb Cili Mesin
5 btg Serai*
5 btg Serai*
10 ulas Bwg Merah*
3 ulas Bwg Putih*
4" Halia*
2 sb Biji Ketumbar*
1sb Jintan Manis*
1 sb Jintan Putih* (* blend)
Garam & Gula
1 cwn Minyak
1 cwn Minyak
CARA2:
1. Gaul kambing dgn tpg sehingga rata & bilas.
(tujuan nya utk menghilangkan bau hamis kambing)
2. Gaul dgg kambing dgn garam, serbuk kunyit & cili mesin sehingga rata.
Gaulkan dgn bhn2 blend, garam & gula.
Perap selama sekurang2nya 1/2 jam.
3. Panaskan 1 cwn minyak di dlm periuk/kuali tak melekat.
Masak sehingga kering & rempah2 nya garing.
4. Angkat & biarkan di dalam tapis sebentar utk mengasingkan minyak yg berlebihan.
No comments:
Post a Comment